ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ HELMEPA 2001-2002

Συνεχίσαμε με περισσότερο ενθουσιασμό φέτος. Έτσι εκτός από τις περσινές δραστηριότητες που επαναλήφθηκαν αρκετές, επισκεφτήκαμε το Κέντρο Ανακύκλωσης στη περιοχή αεροδρομίου, όπου ο Σύνδεσμος Καθαριότητας Ζακύνθου μας μοίρασε από μια κίτρινη τσάντα ανακύκλωσης. Από την επόμενη μέρα ξεκίνησαν τα παιδιά ένα σκουπιδοκυνήγι στο σχολείο και στα σπίτια τους. Καταγράψαμε τα μηνύματα μας για τη προστασία του περιβάλλοντος και τα μοιράσαμε στα μαγαζιά και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Λίμνη Κεριού μαζί με αφίσες της HELMEPA. Κατασκευάσαμε διάφορα αντικείμενα από άχρηστα και φυσικά υλικά και τα εκθέσαμε στη καλοκαιρινή μας γιορτή.

 

Με τη βοήθεια μιας μητέρας γράψαμε ένα ποίημα το οποίο και το παρουσιάσαμε κι' αυτό το καλοκαίρι:

Είμαστε τα Κεριωτάκια αγοράκια κοριτσάκια

εκδρομούλα σαν θα πάμε δεν πετάμε σκουπιδάκια!

και στο δάσος που γυρίζουμε, ξέρουμε όλα μας καλά

τα ζωάκια ν΄ αγαπάμε και να τα φροντίζουμε!

Η δασκάλα μας η Άντα, που χαμόγελο έχει πάντα,

μας συμβούλεψε στον κήπο να φυτέψουμε λεβάντα!

Και στη θάλασσα όταν πάμε, σαν θαρθεί το καλοκαίρι,

προστατεύουμε στ’ αλήθεια, όσα η φύση μας προσφέρει.

Δεν πετάμε σκουπιδάκια στα ωραία βοτσαλάκια

και όταν δούμε χελωνάκια, γινόμαστε φιλαράκια!

 

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος ( 5 Ιουνίου) φτιάξαμε μαζί με τα παιδιά ένα μήνυμα :

"Είμαστε τα νήπια από το γραφικό Κερί τση Ζάκυνθος. Αγαπάμε την Ελλαδίτσα μας και τη Ζακυνθούλα μας μαζί, και θέλουμε να βοηθήσουμε για να γίνει αυτή η μέρα η αρχή για να γίνει η φύση κι ο κόσμος όλος όπως πρέπει να είναι πραγματικά.

Για μεγάλη μας χαρά αντιπροσωπεύσαμε και φέτος τα Ιόνια νησιά στο 9ο Συμβούλιο Αντιπροσώπων της Παιδικής HELMEPA που έγινε στην Αθήνα στις 29 Νοεμβρίου2002. Η φετινή αρχηγός μας η Ντανιέλα Ραπανιόλα συναντήθηκε με τους αρχηγούς των ομάδων από Αττική, Βόλο, Θάσο, Κύθηρα, Λέρο, Ροδόπη, Χίο και με ακόμη τρία παιδιά από σχολεία για άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς επίσης και με την εκπρόσωπο της CYMEPA JUNIOR από τη Λεμεσό της Κύπρου.

Τα Μέλη του Συμβουλίου εξέδωσαν το ακόλουθο Ψήφισμα-Μήνυμα:

 

Εμείς, τα Μέλη του 9ου Συμβουλίου Αντιπροσώπων, που εκπροσωπούμε 2.667 παιδιά-μέλη της
ΠΑΙΔΙΚΗΣ HELMEPA σε όλη την Ελλάδα για το σχολικό έτος 2001-2002, θέλουμε να
δηλώσουμε τα παρακάτω:

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα βράβευσε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς για την εθελοντική τους συμμετοχή και δράση στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα ΠΑΙΔΙΚΗ HELMEPA. Παρέστησαν και χαιρέτησαν την εκδήλωση οι κκ Ι. Παλαιοκρασσάς, τέως Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μ. Μαλλιώρη Ευρωβουλευτής. Στην τελετή αυτή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τίμησε όχι μόνο τα παιδιά που συμμετείχαν στο Συμβούλιο αλλά και τα 2.667 παιδιά από όλη την Ελλάδα που
εκπροσωπήθηκαν σ' αυτό καθώς και τους εκπαιδευτικούς τους. Από τη Ζάκυνθο βραβεύτηκαν η μικρή Ντανιέλα Ραπανιόλα σαν εκπρόσωπος του Νηπιαγωγείου Κεριού, η Νηπιαγωγός του σχολείου Αλεξάνδρα Κατσαΐτου, και ο υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Ζακύνθου κος Γιάννης Πλέσσας. Η HELMEPA συγχαίρει όλα τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς που βραβεύτηκαν και τους εύχεται
να έχουν πάντα τέτοιες διακρίσεις.